OS 2004 - Justine Henin-Hardenne op weg naar Athene

Een eerste grote Belgische delegatie heeft maandagmorgen vanop Zaventem koers gezet naar Athene.

Belga

Naast heel wat officials scheepten ook delegatieleider Robert Vandewalle en zes atleten in. Naast Justine Henin-Hardenne waren dat Daisy De Bock, Petra Santy, Min Dezillie, Wouter D'Haene en Bob Maesen. Ze vervoegen in Athene de zes andere atleten die al enkele dagen ter plaatse zijn: Sebastien Godefroid, Sigrid Rondelez, Aagje Vanwalleghem, Tim Maeyens, Justin Gevaert en Wouter Van Der Fraenen. Dolf Desmedt vertrekt dinsdag met de paarden van het ruiterteam. Woensdag nemen nog eens 16 atleten hun intrek in het atletendorp. Daarmee zullen in totaal 29 Belgische sporters aanwezig zijn in Athene bij de opening van de Olympische Spelen. De sporters die pas tijdens de tweede week in actie treden, komen later aan. Een groot aantal van hen bereidt zich vanaf woensdag voor op Cyprus, waar ze aan het klimaat willen wennen. Laurence Rase zakt pas op 24 augustus af naar Athene. Zij komt pas op de allerlaatste dag in actie en wil zich ver van alle drukte voorbereiden op de Spelen.

Niet alle 29 sporters die vrijdag in Athene zijn, zullen ook de officiële openingsceremonie bijwonen. Schutster Daisy De Bock, roeier Tim Maeyens, de wielrenners Philippe Gilbert, Axel Merckx, Wim Vansevenant, Peter Van Petegem en Marc Wauters en zeiler Sebastien Godefroid komen zaterdag al in actie en zullen wellicht willen rusten. Wie van de 21 overblijvers nu uiteindelijk met de Belgische vlag het stadion zal binnenlopen is nog geen uitgemaakte zaak. Robert Vandewalle vertelde maandagmorgen dat er nog geen beslissing was genomen. Hij hoopt in Athene in onderling overleg met de atleten tot een akkoord te komen.

De traditie wil dat die eer gaat naar iemand die op de vorige Spelen een medaille won. Judoka Ulla Werbrouck won in Sydney brons, maar is vrijdag nog niet aanwezig. Sébastien Godefroid, zilver in Atlanta, is er wel maar hij laat de openingsceremonie zoals gezegd wellicht links liggen.

Van de aanwezigen bracht Min Dezillie het er in Sydney met een zesde plaats het beste vanaf. Justine Henin-Hardenne mag op basis van haar eerste plaats op de wereldranglijst natuurlijk ook aanspraak maken op de eer. Ook de naam van Aagje Vanwalleghem, met haar 16 jaar de benjamin van de Belgische delegatie, wordt genoemd.