Groep rond terrorist al-Zarqaoui eist aanslag Bakuba op

Een Islamitische website publiceerde maandag een mededeling van de groep rond de Jordaanse terrorist Abou Moussab al-Zarqaoui waarin de groepering de verantwoordelijkheid voor de aanslag van maandagochtend in Baquba opeist.

Belga

Bij de bomaanslag op de vice-gouverneur van de Iraakse provincie Diyala kwamen zes mensen om het leven. Zeventien anderen, onder wie de vice-gouverneur, raakten bij de aanslag gewond. De bomauto ontplofte toen vice-gouverneur Akil Hamid zijn woning rond 08.15 uur plaatselijke tijd verliet. De auto stond in de buurt geparkeerd en de springlading werd blijkbaar vanop afstand tot ontploffing gebracht. In Baquba werden de voorbije weken herhaaldelijk aanslagen gepleegd en aanvallen uitgevoerd.

De regering in Bagdad heeft maandag laten weten dat het met vastberadenheid blijft optreden tegen de geestelijke leider Moqtada al-Sadr die met zijn sjiitische milities in Najaf al vijf dagen strijd levert tegen de Amerikaanse militairen. "Strijd voeren tegen de gewapende milities is een van onze belangrijkste doelen. Deze nieuwe regering moet sterk zijn en de orde herstellen in het land", aldus de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Hoshyar Zebari.

Zebari voegde eraan toe dat het arrestatiebevel dat loopt tegen de Iraakse politicus Ahmed Chalabi niet ingegeven is door politieke motieven. Chalabi, een voormalige protégé van Washington, wordt verdacht van fraude. Volgens Chalabi zelf bewijst het arrestatiebevel tegen hem dat de Iraakse rechters niet onafhankelijk zijn en beïnvloed worden door de Amerikanen.

In de Iraanse hoofdstad Teheran raakte maandag bekend dat meer dan 15.000 Iraniërs bereid zijn om zelfmoordaanslagen te plegen in de sjiitische steden in het zuiden van Irak. Volgens een Iraanse organisatie die de Islamitische waarden verdedigt zijn duizenden Iraniërs bereid om de Islam te verdedigen in Irak of waar dan ook.