Belgen zitten liever naast piloot dan naast partner

Belgen verkiezen kleine en snelle luchthavens, houden van het uitzicht tijdens de vlucht, zouden graag naast de piloot zitten en betalen liefst zo weinig mogelijk voor hun ticket.

Belga

Dat blijkt uit een onderzoek dat VLM Airlines in de maand juli op de eigen vluchten voerde onder 421 passagiers uit België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Een opmerkelijke vaststelling is dat reizen niet op dezelfde manier wordt ervaren door de buurlanden. Terwijl Nederlanders (59,7 procent) en Britten (48,9 procent) het liefst hun partner naast hen hebben in het vliegtuig, zit de Belg liever rustig en alleen (28,6 procent): hij verkiest zelfs een lege stoel boven de eigen partner. Daarnaast blijkt dat, moesten de Belgen daartoe de kans krijgen, zij ook wel eens graag naast de piloot zouden plaatsnemen (17,1 procent). Dat in tegenstelling tot de Britten (9,6 procent) en de Nederlanders (1,9 procent) die daarin minder tot helemaal niet zijn geïnteresseerd.

Over één aspect van vliegreizen zijn de drie nationaliteiten het roerend eens: het comfort is erg belangrijk. Belgen genieten daarbij echter vooral van het uitzicht vanuit het vliegtuig, terwijl Nederlanders houden van de snelheid en Britten het fijn vinden om op een nieuwe bestemming aan te komen.

Wachten en aanschuiven blijkt voor niemand een pretje, maar de Belgen ergeren er zich wel het meest aan (50 procent). Ook vertragingen en turbulenties tijdens de vlucht liggen bij de Belgen zwaar op de maag. Britten hebben dan weer vooral een probleem met het gedoe rond inchecken (9,5 procent), terwijl Belgen zich daar helemaal niet aan storen (0 procent). Daarnaast hebben Belgen een voorkeur voor opstijgen, dat in tegenstelling tot de Nederlanders en de Britten die liever landen.

Als passagiers iets aan de vliegreizen zouden kunnen veranderen, dan is dit bij de Belgen, meer nog dan bij hun noorderburen, de prijs en bij de Nederlanders en de Britten het zitcomfort.