Zes burgemeesters roepen gemeenten op voor Schelde-Landschapspark

De burgemeesters van Bornem, Brasschaat, Temse, Waasmunster, Wetteren en Zwijndrecht doen een open oproep om met andere gemeenten langs de Schelde een samenwerkingsverband op te zetten rond "Schelde-Landschapspark".

Belga

Bedoeling is om van onder af mee invulling te geven aan de Ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium, zo stellen de zes burgervaders maandag. Het Schelde-Landschapspark wil alle gemeentelijke en stedelijke projecten rond de Schelde bundelen. "Momenteel zijn er zo'n 150 verschillende alleenstaande ideeën en projecten", legt Eddy Van Pottelberge, stedenbouwkundig procesmanager van de Plangroep Concept uit. "Als we alles bundelen tot één geheel is de kans op slagen veel groter. Zo zijn er ongeveer 80 ideeën rond natuur, 20 projecten rond recreatie en 50 stedenbouwkundige initiatieven". Langs de Schelde liggen in totaal 26 gemeenten. Bedoeling is dat de reeds zes deelnemende gemeenten de anderen overtuigen en stimuleren om mee in het project te stappen. "De diverse projecten zullen slagen als er op gemeentelijk vlak en provinciaal niveau een draagvlak voor is. Het instellen van een netwerkproject, waarbij diverse besturen en instanties samen met lokale bestuurders samenwerken, moet de Schelderegio op natuurlijke, landschappelijke, economische en stedenbouwkundige wijze vorm geven", aldus Van Pottelberge.

Op 19 november 2004 zal in Waasmunster het "Scheldecharter" worden ondertekend door al de deelnemende gemeenten en overheden. Met het charter wordt de concrete invulling gegeven aan het Schelde-Landschapspark.