Brugse archeologen vinden monumentale toren boven de grond

Tijdens opgravingen in het Prinsenhof in Brugge hebben archeologen van de stedelijke archeologische dienst resten van een monumentale woontoren gevonden. De toren was bekend van de kaart (1562) van Marcus Gerards en van een tekening uit 1641 van Sanderus. De toren bevond zich boven de grond. Hij maakt nu deel uit van een tuinmuur tussen het Prinsenhof en een aanpalende woning.

Belga

Uit geschreven bronnen was bekend dat de toren zeker al in de vijftiende eeuw bestond. De exacte locatie van de toren was tot heden een vraagteken. Bij het recente archeologische onderzoek zijn thans bovengrondse resten van de toren en andere oorspronkelijke gebouwen van het Prinsenhof aan het licht gekomen. Het is de bedoeling om die elementen te restaureren en in het nieuwe complex te herwaarderen.

Groot was de verbazing van de archeologen toen bleek dat een gedeelte van de toren van het Prinsenhof nog in opstand bewaard was. De aanzet van de zuidelijke torenmuur bleek als tuin- en scheidingsmuur bewaard te zijn. Een van de oorspronkelijke raamopeningen is bewaard en vertoont inkepingen van verdwenen traliewerk. Een ander raam is later omgevormd tot doorgang. Beide ramen waren van een omlijsting in Balegemse witsteen voorzien. Ook een natuurstenen plint, hoogstwaarschijnlijk uitgevoerd in Atrechtse steen, is nog aanwezig. Ze werd uitgevoerd in breuksteenmetselwerk en is uniek in Brugge. Deze steen werd onder andere bij de bouw van het Ieperse belfort veelvuldig gebruikt, hoofdzakelijk voor plinten.

Tegen de toren werd in de vijftiende of zestiende eeuw een gebouwtje opgetrokken dat eveneens op de afbeelding van Sanderus te vinden is. Het blijkt thans dat het bovengronds nog grotendeels bewaard is gebleven. Alleen de dakverdieping is verdwenen.