Indiase censuur verbiedt film over religieuze rellen

Final Solution, een bekroonde documentaire over een van de pijnlijkste en bloedigste voorvallen van geweld tussen moslims en hindoes in India, is door de raad voor filmcensuur in het land verboden. Regisseur Rakesh Sharma heeft vrijdag aangekondigd dat hij naar de rechter stapt om het verbod aan te vechten.

AP Ned

Final Solution verschijnt volgende maand in Duitsland in veertig bioscopen. Maar in India mag de film niet worden vertoond omdat de raad voor filmcensuur vreest dat de rolprent religieus geweld kan uitlokken. De documentaire werd eerder dit jaar bekroond op de filmfestival van Berlijn en Hongkong. Ook in Singapore werd de vertoning verboden vanwege de mogelijk opruiende inhoud.

Final Solution is een 3,5 uur durende documentaire over de religieuze rellen in de westelijke deelstaat Gujarat die aan meer dan duizend mensen, overwegend moslims, het leven kostten. Nadat zestig hindoes waren overleden bij een brand op een trein, namen woedende groepen hindoes wraak op de moslimbevolking, die ze de schuld gaven van de brand. Bij een onderzoek door de regering werd er echter geen bewijs gevonden dat het om een aanslag door moslims ging.

Sharma vindt het argument van de raad voor filmcensuur onzin. "Mensen die opruiende toespraken geven, moeten een verbod opgelegd krijgen, niet de filmmaker die het registreert." In zijn film verweeft Sharma toespraken van hindoenationalisten met interviews van relschoppers en slachtoffers, maar toont ook hoe hindoe- en moslimfamilies elkaar helpen.

In de laatste scène van de film zegt een 4-jarige moslimjongen wiens grootvader en tante voor zijn ogen vermoord werden, een aantal tafels van vermenigvuldiging op en vertelt daarna dat hij hindoes zal doden, "omdat zij hetzelfde deden". Daarop vraagt Sharma of hij hem dan ook wil vermoorden omdat hij hindoe is. De jongen glimlacht en zegt: "Jij kan geen hindoe zijn. Jij moet wel een moslim zijn."