Wielrenner Lelli aangehouden in dopingzaak Cofidis

De Italiaanse wielrenner Massimiliano Lelli is dinsdag na ondervraging in Rijsel aangehouden in het kader van de dopingzaak rond de Franse ploeg Cofidis. Dat vernam het Franse persagentschap AFP.

Belga

De 36-jarige Lelli is aangehouden door de onderzoekscommissie onder leiding van onderzoeksrechter van Nanterre, Richard Pallain. Nog negen andere mensen worden verdacht van handel in dopingproducten. Het gaat om zeven al dan niet nog actieve renners (David Millar, Philippe Gaumont, Cédric Vasseur, Robert Sassone, Médéric Clain, Marek Rutkiewicz en Daniel Majewski), één verzorger (Boguslaw Madejak), en om de sportdirecteur van een derde divisieploeg (Oleg Kozlitine).

In een proces-verbaal van juli verklaarde Millar: "In augustus 2001 ben ik met Lelli EPO gaan kopen bij verschillende bevoorraders. Ik bleef in de wagen en gaf hem 400 frank per EPO-serum. Het was Lelli die me leerde hoe je EPO moet inspuiten. Ik heb zeven dagen EPO genomen, en ik herinner me dat ik in totaal 10.000 kleine 'units' heb gebruikt. Ook Lelli nam toen EPO." De antidopingbrigade probeert al sinds maart 2003 een heel dopingnetwerk rond de Cofidis bloot te leggen.