Portugese kampioen Pedro Lopes positief bevonden

De wielrenner Pedro Lopes (LA-Pecol), huidig Portugees kampioen op de weg, is voorlopig geschorst als gevolg van een positieve dopingcontrole. Dat werd dinsdag bekendgemaakt door de voorzitter van de Portugese wielerbond (FPC), Artur Lopes. Pedro Lopes, die positief testte op het gebruik van een ontstekingsremmend middel, riskeert zijn titel te verliezen, volgens Artur Lopes. Hij kan een definitieve schorsing oplopen van zes maanden tot twee jaar.

Belga

Voor de voorzitter van de FPC gaat het hier slechts over een procedurefout. Het reglement van de Internationale Wielerunie (UCI) stipuleert dat de renners bepaalde producten mogen nemen zolang ze deel uitmaken van een medische behandeling. Maar de nationale antidopingcommissie van Portugal verplichtte de renners onlangs om steeds een formulier op zak te hebben met behandelingen die ze ondergaan. Volgens voorzitter Lopes is de renner dat formulier gewoon vergeten.

"Ik tracht dopinggebruik niet goed te praten, maar dit is echt wel belachelijk", verklaarde de voorzitter van de FPC. Voor Americo Silva, directeur van LA-Pecol, gaat het om een verkeerde inschatting, want er is nooit bewust sprake geweest om het reglement niet na te komen. Pedro Lopes, die nu het onderwerp uitmaakt van een onderzoek van de Disciplinaire Commissie van de UCI, is voorlopig geschorst. Hij verscheen ook niet aan de start van de 66e editie van de Ronde van Portugal, die eindigt op 8 augustus. De Portugese renner werd twee jaar geleden ook al positief op het gebruik van cafeïne bevonden.