BBC-reportage toont hoe organisatie OS 2012 "verkocht" wordt

De organisatie van de Olympische Spelen 2012 kopen: volgens een BBC-reportage die woensdag uitgezonden wordt, is het mogelijk. In de uitzending, waarvan deze week al fragmenten beschreven werden in de Engelse dagbladen, wordt getoond hoe BBC-journalisten undercover en met een verborgen camera van een aantal "agenten" de belofte krijgen dat die de stem van 54 van de 124 leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kunnen kopen.

Belga

De journalisten van het bewuste programma, Panorama, deden zich voor als vertegenwoordigers van New Londen Ventures, een bedrijf dat zogezegd de belangen beheerde van enkele zakenmannen die graag de Olympische Spelen naar Londen zouden willen halen. Een belangrijke nuance is dat de journalisten zich niet als werkend voor de Engelse hoofdstad aanboden. Londen is overigens samen met Parijs, Madrid, New York en Moskou, officieel kandidaat om de Olympische Spelen van 2012 te huisvesten.

In de uitzending wordt getoond hoe ene Goran Takac, een "agent" die vanuit Belgrado opereert, 20 stemmen voor Londen belooft in ruil voor een fikse som geld. "Het is allemaal een kwestie van geld. Cash geld weliswaar", verklaart hij voor de camera. Hetzelfde scenario bij een "agent" uit Boedapest, ene Gabor Komyathy, die in ruil voor 200.000 euro ook 20 stemmen belooft. Een derde man tenslotte verzekert de undercover BBC-journalisten 14 stemmen. Het IOC heeft ondertussen al aangekondigd dat haar ethische commissie de zaak tot ten gronde zal onderzoeken.