Montenegro wil Bobby Fischer geen asiel verlenen

President Filip Vujanovic heeft dinsdag gezegd dat zijn land geen asiel zal verlenen aan de in Japan aangehouden schaaklegende Bobby Fischer omdat de Verenigde Staten daar bezwaar tegen hebben aangetekend.

AP Ned

Maandag werd in Montenegro, waar Fischer in 1992 een tweekamp tegen zijn voormalige rivaal Boris Spassky speelde, gesuggereerd dat het land wilde overwegen hem op te nemen als de VS en Japan een oplossing konden uitwerken. De VS blijven echter bij hun eis dat Fischer uitgeleverd wordt, dus is er geen mogelijkheid om hem asiel te verlenen, aldus Vujanovic.

Fischer wordt in de VS gezocht wegens het overtreden van de VN-sancties tegen Joegoslavië. Met de tweekamp tegen Spassky streek Fischer ruim drie miljoen dollar op. Daarmee schond hij de internationale economische sancties tegen Joegoslavië, vindt de Amerikaanse justitie. Maandag tekende Bobby Fischer formeel beroep aan tegen zijn uitwijzing naar de VS en verzocht Japan hem de vluchtelingenstatus te verlenen.

Fischer, die in 1975 weigerde zijn in 1972 op Spassky veroverde wereldtitel te verdedigen tegen Anatoli Karpov, reisde de laatste jaren heen en weer tussen de Filipijnen, Japan en Hongarije. Hij houdt er al jaren felle anti-Amerikaanse en antisemitische ideeën op na en lijdt volgens verscheidene deskundigen aan een ernstige psychiatrische stoornis. Schaken doet hij naar eigen zeggen al jaren niet meer.