Paus richt departement voor sport op

Paus Johannes Paulus II heeft een departement voor sport opgericht. Dat heeft het Vaticaan dinsdag gemeld. Sport is volgens het Vaticaan een zenuwcentrum van de hedendaagse cultuur en tegelijkertijd een nieuw terrein voor de Kerk om gelovigen te bereiken.

AP Ned

De miljoenen mensen die deze maand de Olympische Spelen in Athene volgen, vormen voor de katholieke Kerk het bewijs van het belang van sport in de wereld. Maar de hedendaagse sportbeoefening is afgedwaald van de oorspronkelijke idealen waar sport voor staat, aldus het Vaticaan, dat de fundamentele waarden binnen de sport opnieuw wil benadrukken. De Kerk verwijst hiermee naar hooliganisme, dopingschandalen en competitievervalsing die de afgelopen jaren vaak de koppen in de sportkatern van de kranten beheersten.

Het departement moet zich gaan bezighouden met het promoten van sport "als middel voor persoonlijke ontwikkeling en als instrument in dienst van vrede en broederschap onder de mensen." Ook komen er initiatieven om het christelijke leven van atleten in de kijker te zetten.