Tot 50 Talibanstrijders gedood bij gevechten Oost-Afghanistan

Bij zware gevechten met Amerikaanse militairen en Afghaanse regeringstroepen zijn maandag "40 tot 50" Talibanstrijders gedood in het oosten van Afghanistan, zo deelde het Amerikaanse leger dinsdag mee.

Belga

"De Afghaanse strijdkrachten hebben met land- en luchtsteun van de coalitietroepen urenlang strijd gevoerd om een groep van een vijftigtal opstandige militieleden in de provincie Khost terug te dringen", stelde het communiqué. Amerikaanse piloten die de gevechtszone overvlogen, schatten dat er 40 à 50 Talibanstrijders dood achterbleven. Verscheidene van hun voertuigen werden vernield of beschadigd.

De gevechten begonnen maandagmorgen om 2.00 uur nabij de Pakistaanse grens. Met raketten, mortiergranaten en machinegeweren bewapende opstandelingen bestookten er Afgaanse troepen. Na tussenkomst van Amerikaanse bommenwerpers en gevechtshelikopters werden de aanvallers teruggeslagen.

Vijf uur later was er een tweede gevecht tegen een groep van 20 tot 50 strijders die vermoedelijk behoren tot dezelfde groep. Bij de gevechten werd een Afghaans regeringssoldaat gedood en raakten drie gewond, aldus de mededeling. Volgens de provinciecommandant van het Afghaanse leger, generaal Chial Baz Chan, vielen de Talibanstrijders de grenspost van Zawara aan in het district Gurbuz, ten zuiden van de stad Chost. De commandant en het ministerie van Binnenlandse Zaken meldden eerder dat er "tientallen doden" waren gevallen onder de Talibanstrijders.

Een woordvoerder van de Taliban ontkent de verliezen. Hij zegt dat bij de aanval van een 140 strijders vijf regeringssoldaten zijn gedood. Twee Talibanstrijders werden slechts licht gewond. Als de eerste cijfers kloppen, is het een van de zwaarste verliezen die de Taliban sinds maanden heeft geleden. Het komt nog maar zelden tot rechtstreekse gevechten tussen Amerikaanse en Afghaanse regeringstroepen en grote groepen Talibanstrijders. De Taliban verkiest kleine guerilla-aanvallen uit te voeren op geisoleerde doelwitten en konvooien.