Informatica-expert al-Qaida plande aanslag op Heathrow

De informatica-expert die in juli in Pakistan is gearresteerd en ervan verdacht wordt lid te zijn van al-Qaida, is een van de kopstukken van de terreurnetwerk en had een aanslag gepland op de Londense luchthaven Heathrow, zo meldde een hoge functionaris van de Pakistaanse veiligheidsdiensten.

Belga

De 25-jarige Mohammad Naeem Noor Khan, alias Abou Talha, werd op 12 juli in Lahore opgepakt. Volgens de inlichtingenbron "behoorde hij tot de hiërarchische top van de tak buitenlandse operaties van Al-Qaïda". Er was een premie van 5 miljoen dollar uitgeloofd voor zijn arrestatie, zegt de topman die direct betrokken is bij de vervolging van al-Qaidamilitanten.

Naeem Khan creëerde niet alleen internetsites voor het terreurnetwerk van Osama bin Laden en geheime codes voor emailverkeer, maar was ook direct betrokken bij de voorbereiding van aanslagen. Zo werkte hij mee aan een mogelijke aanslag tegen de luchthaven van Heathrow. De Pakistaanse veiligheidsman vertelde er niet bij wanneer die aanslag zou plaatsvinden. De Verenigde Staten hadden vijf miljoen dollar uitgeloofd voor de arrestatie van Naeem Khan die zich eind jaren '90 aansloot bij al-Qaida.