Nog meer Al-Qaidaverdachten opgepakt in Pakistan

De afgelopen drie dagen heeft de Pakistaanse politie diverse personen gearresteerd die ervan verdacht worden lid te zijn van het terreurnetwerk Al-Qaida. De verdachten worden ondervraagd door de Pakistaanse inlichtingendienst.

AP Ned

Een van de gearresteerden is een Syriër, Juma Ibrahim. Hij werd zondag bij een busstation in de oostelijke stad Hafizabad opgepakt. Hij had geen paspoort of reisdocumenten, enkel een kaart van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) die hem erkende als vluchteling en waarmee hij naar Islamabad kon reizen. Een andere man die op een vliegtuig wilde stappen op de luchthaven van de nabijgelegen stad Lahore werd aangehouden omdat hij verdachte documenten bij zich had.

Het is nog niet duidelijk of het om belangrijke verdachten gaat. De mannen zouden gelieerd zijn aan andere recentelijk in Pakistan opgepakte Al-Qaidaverdachten, onder wie de computerexpert Mohammad Noor Khan en de Tanzaniaan Ahmed Khalfan Ghailani. Informatie die hun werd ontfutseld, bracht de Amerikaanse minister van binnenlandse veiligheid Tom Ridge er zondag toe het terreuralarm te verhogen omdat er plannen zouden zijn voor aanslagen op vijf financiële instellingen in drie Amerikaanse steden.

In Pakistan wordt ook Masrab Arochi, neef van de voormalige nummer 3 van Al-Qaida Khalid Shaikh Mohammed, genoemd als belangrijke bron van informatie. Hij werd in juni gearresteerd in de zuidelijke havenstad Karachi. Hij zou de politie over een netwerk van andere terroristen verteld hebben, wat tot diverse, nog niet bekendgemaakte arrestaties geleid heeft. Arochi is overgedragen aan agenten van de Amerikaanse inlichtingendienst, maar het is niet duidelijk of hij al is uitgeleverd aan de Verenigde Staten.