Begrafenis Aat: eretekens uitgereikt aan zeven slachtoffers explosie

In alle discretie heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael woensdag even voor 10.30 uur in de brandweerkazerne van Aat de eretekens, het burgerlijk Kruis 1ste klasse voor daden van moed en zelfopoffering, postuum uitgereikt aan zeven van de overleden slachtoffers van de gasexplosie in Gellingen.

Belga

Na de uitreiking zijn de kisten één voor één de kazerne buitengedragen en in een rouwstoet naar de St.-Julienkerk gebracht, begeleid door 15O muzikanten uit alle gemeentelijke fanfares van Aat. Ze herhalen voortdurend dezelfde marsmuziek. Als eerste werd de Electrabelwerknemer buitengedragen op de schouders van zijn collega's gevolgd door de politie-inspecteur en de vijf brandweermannen. Voor elke kist draagt iemand het pas uitgereikte ereteken op een zwart kussentje. Achter de kisten volgen steeds de familie en collega's van de overledene. Tot net voor het einde verliep de optocht rustig. Toen de laatste kist aan de kazerne vertrok is een kind luid aan het schreien gegaan. Daarop zijn ook een aantal andere mensen in tranen uitgebarsten.

Voor het monument ter nagedachtenis van eerder overleden vrijwillige brandweerlieden, dat voor de brandweerkazerne staat, ligt een zee van bloemen.

Verslaggevers ter plaatse schatten dat enkele duizenden mensen naar Aat zijn gekomen om de begrafenis bij te wonen. Onder de vele delegaties brandweerlieden die woensdagmorgen in Ath aanwezig zijn, bevinden zich ook brandweermannen uit Binche, Edegem, Roeselare, Gistel, Lessines, Edingen, Kuurne, Ingelmunster, Brussel, Hasselt, Oudenaarde, Eigenbrakel en Charleroi. Alle brandweerlieden zijn gekleed in hun ceremoniële kledij. Ter plaatse zijn ook verschillende vlaggen met de kleuren van de verschillende brandweerkorpsen te zien.