Gasexplosie Gellingen: Nationale begrafenis om 11 uur

De nationale begrafenis van acht van de zeventien slachtoffers van de ramp in Gellingen heeft vandaag plaats om 11.00 uur in de Saint-Julienkerk in Aat. Hoogwaardigheidsbekleders als premier Guy Verhofstadt en prins Filip zullen de plechtigheid bijwonen.

Belga

Zes van de acht overledenen zullen begraven worden op het kerkhof van Aat. Het gaat om de vijf brandweermannen van Aat en de bediende van Electrabel. De politieman van Aat wordt begraven in Boussu en de Franse arbeider, die aan het werk was op de werf, wordt overgebracht naar Frankrijk. De acht stierven vrijdag op de dag van de ramp.

Voor de plechtigheid, om 10.30 uur, wordt nog postuum het eersterangs burgerkruis voor moed en zelfopoffering uitgereikt aan de vijf brandweerlieden. Dat is de hoogste onderscheiding voor burgerdaden. Het toekennen van de onderscheidingen in de brandweerkazerne van Aat zal in alle discretie verlopen uit respect voor de andere slachtoffers die er geen aanspraak op kunnen maken, aldus het kabinet van Binnenlandse Zaken. Wel zullen brandweerdelegaties vanaf 9.30 uur kunnen verzamelen voor de brandweerkazerne van Aat. Collega-brandweerlui zullen de lijkkisten, bedekt met vlaggen, op hun schouders dragen van de brandweerkazerne naar de St.-Julienkerk.

Bisschop in Doornik Mgr Guy Harpigny leidt de uitvaartplechtigheid, bijgestaan door Paul Druet, deken van Aat. Ook de bisschoppen van Gent, Namen en de hulpbisschop van Mechelen-Brussel voor Vlaams-Brabant zullen de dienst bijwonen, aldus de woordvoerder van de bisschoppen in België. De St.-Julienkerk in Aat kan 1.200 personen ontvangen. Buiten de kerk zullen aanwezigen de dienst op groot scherm kunnen volgen. Personalia als prins Filip en premier Verhofstadt krijgen een plaats binnen de kerk op de eerste rij evenals kamervoorzitter Herman De Croo, voorzitter van de senaat Anne-Marie Lizin en vice-premiers Laurette Onkelinx en Patrick Dewael. De burgemeester van Aat, Bruno Van Grootenbrulle, Minister van Staat en gewezen burgemeester van Aat, Guy Spitaels, de ambassadeur van Frankrijk en minister-presidenten Marie Arena (Franse gemeenschap), Jean-Claude Van Cauwenberghe (Waals gewest) en Charles Picqué (Brussels gewest) zitten op de tweede rij. De Minister van Binnenlandse Zaken, de burgemeester van Aat en de voorzitter van de federatie van Waalse brandweermannen zullen tijdens de plechtigheid het woord nemen.

Na de kerkplechtigheid trekt de rouwdienst langs het stadhuis waar de stoet even halt houdt uit burgerlijk eerbetoon. Familieleden van de slachtoffers kunnen er de bus nemen naar de begraafplaats van Aat waar zes van de acht slachtoffers zullen worden begraven. Het gaat om Electrabelwerknemer Michel Lambrix (50) en vijf leden van het brandweerkorps van Aat: Eddy Pettiaux (53), Jean-Pierre Laloy (37), Noël Merlin (56), Pierre Diricq (34) en Guy Lizon (32 ans). Politie-inspecteur Pierre Dubois (47) zal na de kerkplechtigheid op het kerkhof van Boussu worden begraven terwijl het lichaam van de Franse arbeider Daniel Verrez (31) naar Frankrijk wordt gebracht. Op de grote markt van Aat kunnen tussen de 4.000 en 5.000 personen staan. Aan de stadsrand zijn parkings voorzien voor wie met de wagen naar Aat komt.

Woensdag 4 augustus wordt een dag van nationale rouw. Dat is een beslissing van de ministerraad. Als teken van steun van het land bij een dergelijk tragisch gebeuren zullen de vlaggen aan openbare gebouwen halfstok hangen. In verschillende steden en gemeenten zal woensdag een minuut stilte worden gehouden ter herdenking van de overleden slachtoffers. Op hetzelfde ogenblik zullen in de brandweerkazernes de elektro-mechanische sirenes loeien.