WTO-akkoord voor Europese landbouwers wil subsidies afbouwen

Het akkoord dat de 147 lidstaten van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanmorgen hebben goedgekeurd bestaat uit een goed compromis voor de Europese landbouwers, verklaarde EU-commissaris Franz Fischler op een persconferentie achteraf.

Belga

De WTO-lidstaten hebben zondag de voortzetting van de 'Doha-ontwikkelingsronde' goedgekeurd over de liberalisering van de wereldhandel. De rijke landen engageren zich tot een flinke verlaging van de subsidiëring van hun landbouw, in ruil voor een betere toegang (lagere invoerrechten) tot de markt van arme landen voor industriële producten.

Volgens Fischler brengt het akkoord zekerheid voor de toekomst en geeft het heldere vooruitzichten aan de Europese landbouwers. Hij erkende dat de boeren en hun organisaties de WTO-onderhandelingen in Genève vreesden en dat het noodzakelijk was compromissen te sluiten.

Fischler benadrukte dat de hulp die losgekoppeld is van de productie niet terug op losse schroeven werd gezet. Dat de steun die gebonden is aan een gelimiteerde productie tot 5% van de waarde van de landbouwproductie van de lidstaat kan bereiken en dat de andere commerciële krachten aan dezelfde maatregelen zullen onderworpen worden. Het akkoord voorziet de onderhandeling over een uiteindelijke datum om de subsidiëring van de landbouwuitvoer op te heffen.

Fischler meent dat het document echte parallellen vertoont met andere vormen van concurrerende uitvoer die door andere landen gebruikt worden.