Ouders in Israël krijgen geld van Duitse babyvoedingfabrikant

De Duitse babyvoedingfabrikant Humana Milchunion keert minstens 16 miljoen dollar uit aan de gezinnen in Israël wier zuigelingen zijn overleden of ontwikkelingsstoornissen hebben opgelopen omdat in de kosjere babyvoeding van de fabrikant veel te weinig vitamine B1 zat.

AP Ned

Het Israëlische Channel Two heeft dat zaterdag bericht. Volgens de zender zijn de partijen overeen gekomen dat tussen de 16 en 22 miljoen dolllar aan compensatie zal worden uitbetaald.

Eind vorig jaar overleden in Israël drie baby's en liepen er dertien groeistoornisssen op na te zijn gevoed met Remedia Super Soya 1, een babyvoeding op sojabasis. Humana Milchunion liet kort daarop weten een fout te hebben gemaakt. Bij het bepalen van de samenstelling van een nieuwe versie van de voeding was abusievelijk uitgegaan van een veel te lage hoeveelheid B1. Deze vitamine is onontbeerlijk voor de ontwikkeling van zuigelingen.

Het Duitse bedrijf zei dat een samenstellingsanalyse van eerdere versies van de voeding verkeerd is geïnterpreteerd, waardoor de indruk bestond dat er geen extra vitamine B1 hoefde te worden toegevoegd. Vervolgens werden monsters van de eerste partij die uit de fabriek kwam onvoldoende getest. Uiteindelijk is gebleken dat honderd gram voeding tussen de 29 en 37 microgram B1 bevat, terwijl er 385 microgram in moet zitten.