Klopjacht op moordenaar eindigt met schietpartij bij Circus Maximus

De Italiaanse politie heeft zaterdag in het centrum van Rome een man doodgeschoten die verdacht werd van het plegen van een groot aantal overvallen en het doodschieten van een agent.

AP Ned

De schietpartij vond plaats bij het Circus Maximus, een drukbezochte toeristische trekpleister waar de Romeinen in de oudheid paardenraces hielden. Op de verdachte, Luciano Liboni, werd al dagenlang jacht gemaakt. Zijn signalement werd dagelijks via de televisie verspreid. Een poging om hem te arresteren in de buurt van het treinstation Termini mislukte vorige week toen hij na een schietpartij ontsnapte door de auto te kapen van een net langs rijdende familie.

Zaterdag nam Liboni een Franse toeriste in gijzeling toen hij in de gaten kreeg dat hij werd gevolgd door de politie en deze op hem begon te schieten. Liboni dreigde de vrouw dood te schieten als de politie hem geen vrije aftocht verleende. Ondanks dat dreigement namen agenten Liboni onder vuur en raakten hem in het hoofd. Hij overleed enkele uren later in een ziekenhuis. De Française bleef ongedeerd. Liboni had een rugzakje bij zich met daarin acht brillen, die hij gebruikte om zich te vermommen, en 33.000 euro, volgens de politie geld dat hij had buitgemaakt bij overvallen.

De politie maakte jacht op hem sinds hij op 22 juli een agent doodschoot. Op 24 juli was hij voor het eerst gesignaleerd in Rome. Liboni kreeg door zijn overvallen en gewaagde ontsnappingen aan de politie de bijnaam 'de wolf'.