Aanslagen Oezbekistan werk van groepering gelieerd aan Al-Qaida

De zelfmoordaanslagen afgelopen vrijdag op de Amerikaanse en de Israëlische ambassade en een kantoor van het openbaar ministerie in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent zijn het werk van een groepering die rechtstreeks gelieerd is aan Al-Qaida.

AP Ned

Dat heeft de Oezbeekse president Islam Karimov zondag gezegd. De president drong er bij de bevolking op aan om de roep van extremistische moslimbewegingen tot gewelddadig verzet tegen de regering af te wijzen.

Bij de aanslagen kwamen zes mensen om het leven, onder wie de drie daders, en raakten negen mensen gewond. De zelfmoordacties vielen samen met het begin van het proces tegen vijftien moslimextremisten die hebben bekend betrokken te zijn geweest bij geweld dat dit voorjaar aan 47 mensen het leven kostte.

De verantwoordelijkheid is in een op het internet verschenen verklaring opgeëist door een organisatie die zich de Islamitische Jihad Groep in Oezbekistan noemt, een organisatie die volgens de Oezbeekse justitie direct onder bevel van Al-Qaida staat.

Oezbekistan is een voormalige sovjetrepubliek die grenst aan Afghanistan. De Amerikanen maken er gebruik van een basis voor operaties in Afghanistan. President Karimov, die ook in het sovjettijdperk al de dienst uitmaakte, staat geen oppositie toe en treedt hard op tegen islamitisch extremisme. Naar aanleiding van de aanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen in Tasjkent verder verscherpt.