Twee arrestaties in verband met bosbranden Portugal

In Portugal zijn vrijdag een man en vrouw gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze één van de bosbranden in de Algarve en in Alentejo, in het zuiden van het land, hebben aangestoken.

AP Ned

Een politiewoordvoerder verklaarde zaterdag dat de 42-jarige man en een 22-jarige vrouw de brand hebben aangestoken uit wraak jegens een plaatselijke landeigenaar.

De brand, die een week heeft gewoed, heeft duizenden hectares bos en akkers in de as gelegd. Volgens de brandweer was de brand zaterdag onder controle. Vele andere van de branden die de afgelopen week zijn uitgebroken zijn nog lang niet geblust of onder controle. Ook in het zuiden van Spanje woeden nog steeds hevige bosbranden. De branden zijn het gevolg van de hoge temperatuur van de afgelopen weken; in Spanje en Portugal steeg het kwik de afgelopen dagen soms boven de 40 graden.

De Portugese autoriteiten hebben nog geen precieze informatie gegeven over de schade die de branden hebben aangericht, maar uit mededelingen van de brandweer en lokale berichten blijkt dat het om tienduizenden hectares moet gaan. De autoriteiten hebben alleen bekendgemaakt dat tussen januari en 25 juli, toen de huidige branden uitbraken, al meer dan 33.000 hectare in vlammen is opgegaan.