Gasexplosie Gellingen: Enschede biedt België hulp aan na gasramp

De gemeente Enschede biedt de Belgische autoriteiten haar diensten aan bij de nazorg en verwerking van de gasramp in Gellingen.

Belga

De enorme gasexplosie van afgelopen vrijdag heeft veel overeenkomsten met de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. "Wij hebben door de ramp veel ervaring opgedaan met nazorg aan slachtoffers en nabestaanden en het verwerken van traumatische ervaringen", vertelde de Enschedese wethouder A. Le Loux zondag.

Het college van burgemeester en wethouders zal waarschijnlijk dinsdag het hulpaanbod overbrengen aan de Belgische autoriteiten. "We hebben al vrij kort na de vuurwerkramp in Enschede binnen het college afgesproken onze ervaringen beschikbaar te stellen bij grote rampen in binnen- en buitenland. Ook onze kennis op het gebied van rampenbestrijding willen we graag delen met anderen."

Door de vuurwerkramp in Enschede kwamen 22 mensen om het leven, honderden mensen raakten gewond en een hele woonwijk werd weggevaagd. Nog steeds lijdt een aantal slachtoffers aan traumatische ervaringen en komen bij het zien van de beelden over de ramp in België pijnlijke herinneringen naar boven. Desondanks zijn er bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) na de gasramp van vrijdag geen telefoontjes binnengekomen van Enschedeërs die geestelijke bijstand zochten, zo meldde een woordvoerder van de GGD Enschede.