Gasexplosie Gellingen: aantal doden loopt op

Het parket van Doornik heeft namiddag bekendgemaakt dat de gasexplosie vrijdag in Gellingen een zeventiende slachtoffer heeft geëist.

Belga

De identiteit van de overledene is nog onbekend, het gaat om een gewonde die vrijdag werd opgenomen in het ziekenhuis van Neder-over-Heembeek.

Berichten dat twee van de zwaar gewonden in een ziekenhuis in Parijs waren bezweken, werden echter weer ingetrokken. Aangezien verscheidene van de gewonden er slecht aan toe zijn, wordt niet uitgesloten dat het dodental later alsnog verder oploopt. Ook worden drie personen nog altijd vermist.

Het parket van Doornik heeft ook bekendgemaakt dat niet drie, maar wel vier personen vermist zijn na de gasexplosie vrijdag in Gellingen. Het onderzoek naar de twee van de 15 dodelijke slachtoffers die op de plek van de ramp zijn gevonden, die nog niet zijn geïdentificeerd, is nog altijd volop aan de gang. Onder de doden is een Fransman, een elektricien uit het Noord-Franse Valenciennes.

Zeven slachtoffers van de gasexplosie in Gellingen zijn momenteel opgenomen in het Brandwondencentrum en de dienst Intensieve Zorg van het UZ Gent. Drie van de zeven slachtoffers zijn nog altijd in kritieke toestand. De toestand van de vier andere slachtoffers is stabiel.

Zes slachtoffers werden vrijdag opgenomen, een zevende slachtoffer werd zaterdag overgebracht van het ziekenhuis van Doornik naar het UZ Gent. Ze zijn vooral het slachtoffer van een inhalatietrauma en hebben 3e en 2e graadbrandwonden ter hoogte van aangezicht, rug, armen en benen. De verbrande lichaamsoppervlakte varieert van 25 tot 65 procent. Twee patiënten liepen ook breuken op.

De meeste slachtoffers waren arbeiders die op het terrein aan het werk waren op het ogenblik van de ramp. Drie patiënten zijn afkomstig uit Oost-Vlaanderen, één uit West-Vlaanderen en drie uit Wallonië.

De familieleden van de slachtoffers krijgen psychologische bijstand en er werd extra verplegend personeel van het Brandwondencentrum opgeroepen om alle slachtoffers de nodige zorgen te kunnen toedienen. Daarnaast werd er bijkomende operatietijd vrijgemaakt om de slachtoffers zo snel mogelijk te opereren. Het UZ sluit niet uit dat er nog patiënten zullen worden overgebracht naar het ziekenhuis.