'Nicotine helpt tegen Alzheimer, schizofrenie en Parkinson'

Net nu steeds meer mensen de sigaret afzweren omdat de gezondheidsgevolgen voor niemand een geheim meer zijn, maakt de Observer melding van een pleidooi voor de positieve kanten van nicotine.

Belga

Want, zo zeggen Amerikaanse vorsers, die zijn er ook. Nicotine, hetzelfde chemische product dat sigaretten zo verschrikkelijk verslavend maakt, is volgens een Amerikaans onderzoek een remedie tegen zware ziekten, zoals schizofrenie, Alzheimer en Parkinson en kan ook worden gebruikt bij patiënten die lijden aan hyperactiviteit. Nicotine, dat is al wetenschappelijk bewezen, schakelt receptoren aan het uiteinde van hersencellen in waardoor die dopamine aanmaken, een chemische substantie die helpt om ons een 'goed gevoel' te bezorgen. Dat verklaart de verslavende werking van nicotine.

Nu zegt dr. Dan McGehee, neurobioloog aan de universiteit van Chicago, te kunnen aantonen dat nicotine bij een hele reeks psychiatrische aandoeningen goede resultaten oplevert, juist door diezelfde 'feel good factor'. Bij Parkinsonpatiënten bijvoorbeeld levert nicotine positieve neveneffecten op omdat daardoor 'nieuwe type hersencellen worden gestimuleerd die de taak van de aangetaste cellen overnemen, of omdat de onbeschadigde cellen door nicotine woorden beschermd.

"In elk geval", aldus dr. McGehee, "zijn de resultaten van een nicotinebehandeling overduidelijk". En dat van de mensen die kampen met klinische depressie ruim 50 procent rookt, een percentage dat bij mensen met schizofrenie zelfs 90 procent bedraagt - vele malen hoger dan bij de totale bevolking - wijst volgens de vorser op een "neiging tot zelfmedicatie".

Toch waarschuwt McGehee dat dit geen reden mag zijn om te gaan roken, "want de dodelijke effecten van sigaretten wegen zwaarder dan de hulp die ze kunnen bieden". Maar medische toepassingen van nicotine, dat is een andere zaak.

Nu in het nieuws