Tour de France - 13e etappe: Armstrong baas, Basso klampt aan

Print
De tweede Pyreneeënrit in de Tour de France - een rit over 205,5 km met start in Lannemezan en aankomst op het Plateau de Beille (1747 meter) - is zaterdag, net als twee jaar terug, gewonnen door de Amerikaan Lance Armstrong (US Postal).
De vijfvoudige eindwinnaar ging aan de finish zijn Italiaanse medevluchter Ivan Basso (CSC), de winnaar van vrijdag, vooraf. De Oostenrijker Georg Tötschnig (Gerolsteiner) werd derde op 1:05. De Duitser Jan Ullrich (T-Mobile) verloor opnieuw veel tijd. Hij reed als zesde over de eindmeet, op 2:42 van Armstrong. De Franse geletruidrager Thomas Voeckler (Brioches La Boulangère) hield nog net stand. Hij werd erg knap 13e op 4:42. In het algemeen klassement heeft hij nog 22 seconden voorsprong op Armstrong. Basso is derde op 1:39. Axel Merckx werd 14e op 5:55.

De buit in de Pyreneeën werd dus mooi verdeeld tussen Armstrong en Basso: elk een zege en elk een tweede plaats. Ivan Basso is de enige die de Tour nog van een saaie slotweek kan redden. Tyler Hamilton, Denis Menchov en Haimar Zubeldia gaven de pijp aan maarten. Voor Iban Mayo was de tweede Pyreneeënrit zo zwaar, dat ook hij een ogenblik aan opgeven dacht en uiteindelijk enorm veel tijd verloor voor een klimmer.

De rit zelf werd leven ingeblazen door Sylvain Chavanel en Jens Voigt, die bijgehaald werden door Michael Rasmussen. Met een voorsprong, die steeds rond de vijf minuten schommelde, trokken de mannen de ene na de andere col over, terwijl de ploeg van Armstrong in het steeds dunner wordende peloton constant het tempo aangaf. Geletruidrager Thomas Voeckler speelde moedig jojo, maar kon uiteindelijk toch met de groep Armstrong aan de bijna 16 km lange en bijzonder lastige slotklim naar Plateau de Beille beginnen. Die groep was nog een dertigtal renners sterk. Onder hen bevonden zich de Belgen Axel Merckx, Rik Verbrugghe en Thierry Marichal.

Ondertussen hadden we vooraan nog slechts twee leiders. Nadat hij op alle cols de meeste punten gepakt had, ging de winnaar van de Ronde van België Sylvain Chavanel door de knieën na de Côl de Latrape. Rasmussen en Voigt deden onverdroten verder. Midden een ware mensenzee met misschien wel honderdduizend of meer in het oranje getooide Basken begonnen zij met een voorsprong van goed drie minuten aan de laatste van zeven beklimmingen. Daar bleek eens te meer de kracht van de ploeg US Postal-Berry Floor. Eerst hield George Hincapie het tempo hoog, daarna José Luis Rubiera en tenslotte Jose Azevedo,

Terwijl Rasmussen en Voigt ingelopen werden gingen de anderen in de groep Armstrong een voor een door de knieën. Geletruidrager Voeckler, die zich moedig verdedigd had, Levi Leipheimer, Jan Ullrich, Oscar Pereiro en tenslotte ook Francisco Mancebo en Andreas Klöden. Alleen de alweer verbazende Ivan Basso hield stand.

Het draaide opnieuw uit op een rechtstreeks duel tussen de twee heersers van de Pyreneeën. Basso volgt op 1:39 van Armstrong en die laatste is daar niet echt gerust in. "De Tour is pas gedaan in Parijs", blijft de Amerikaan op weg naar het absolute record van zes herhalen. "Ivan Basso blijft me werkelijk verbazen. Ook in deze misschien wel lastigste rit van de Tour 2004 hield de Italiaan vlot mijn kadans aan. Waarom zou deze man in de Alpen niet kunnen verbazen? Vergeet niet dat hij een slimme Bjarne Riis en enkele sterke ploegmaats achter zich staan heeft. Echt waar, helemaal gerust zal ik pas op de Champs Elysées zijn."

.

Nu in het nieuws