Del Ponte: "Servië laat verdachten ontsnappen"

Print
Hoofdaanklaagster Carla del Ponte van het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag heeft de Servische autoriteiten er vandaag nog eens van beschuldigd een verdachte te hebben geholpen onder te duiken.
Goran Hadzic - tijdens de oorlog leider van het zelfuitgeroepen ministaatje Republika Srpska Krajina, in wat nu het oosten van Kroatië is, en door Del Ponte aangeklaagd op verdenking van oorlogsmisdaden in 1992 en '93 - vertrok een week geleden uit zijn huis in het noorden van Servië, kort nadat medewerkers van Del Ponte de aanklacht aan de Servische autoriteiten hadden overhandigd en een dag voordat de politie opdracht kreeg Hadzic te arresteren.

Del Ponte zei met name verbaasd te zijn over Hadzic' verdwijning omdat de onlangs aangetreden president Boris Tadic heeft beloofd een prioriteit te maken van samenwerking met het Joegoslaviëtribunaal.
Tadic' macht is echter beperkt. Bij het leger en de politie zitten veel aanhangers van de radicale nationalisten.

Het Westen dreigt Servië intussen met strafmaatregelen als er niet snel verdachten worden uitgeleverd. Secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer kwam vandaag in Belgrado vertellen dat Servië's toenadering tot de NAVO afhankelijk is van de samenwerking met het tribunaal.
Nu in het nieuws