Gentse Feesten: 150.000 bezoekers volgens stadsbestuur

De Gentse Feesten hebben afgelopen dag en nacht liefst 150.000 bezoekers gelokt. Dat zegt schepen van Feestelijkheden Daniël Termont. De openingsparade - gewonnen door het cabaretiers-duo Pat en Fred, verliep in de stralende zon, maar tussen 17.00 en 19.00 uur brak een hels onweer los.

Belga

Een deel van het kinderpubliek dat op het Sint-Baafsplein naar de M-Kids kwam luisteren, vond onderdak in de Sint-Baafskathedraal. In de afgelopen 24 uur deden zich geen noemenswaardige incidenten voor, zegt de politie. Er werden 15 diefstallen aangegeven, 2 dieven zijn opgepakt, er waren 7 feiten van opzettelijke slagen, 6 feestgangers werden opgepakt voor openbare dronkenschap en 2 kinderen liepen verloren. De brandweer moest 14 mensen naar het ziekenhuis afvoeren, het Rode Kruis acht. Het Kruis deed ook 102 verzorgingen ter plaatse.

Het stadsbestuur waarschuwt de bezoekers voor "beroepsdieven" die tijdens de Feesten naar Gent komen afgezakt. De politie heeft zelfs vermoedens dat dieven met vrachtwagens 's nachts geluid- en lichtmateriaal willen stelen op de pleinen.

Een positieve balans met zoveel bezoekers, aldus het stadsbestuur. De veiligheidsmaatregelen die de pleinorganisatoren moeten nemen, zijn dan ook erg uitgebreid. Zo worden op een plein maximum drie personen per vierkante meter toegelaten. Staan er twee per vierkante meter, dan moeten de stewards het plein afsluiten. Dat was het geval op de Oude Beestenmarkt, waar zaterdag onder andere Gorki optrad, op de Groentenmarkt en het latino-festival Polé Polé aan de Gras- en Korenlei.

Het zijn voorlopig veilige en duurzame feesten, bevestigt ook de dienst Leefmilieu. De eetwareninspectie deed geen verontrustende vaststellingen en met de geluidsoverlast zit het snor. De eerste avond zijn geen forse inbreuken vastgesteld.

De Gentse Feesten hebben intussen een reputatie opgebouwd inzake duurzaamheid, zegt federaal minister van duurzame ontwikkeling Freya Van den Bossche, voordien schepen van onderwijs in Gent. Zij wil in samenspraak met de pleinorganisatoren een draaiboek opstellen over duurzaamheid op grote evenementen en festivals. Het draaiboek dat Gent samen met haar kabinet zal uitwerken, moet vanaf volgende zomer op andere grote festivals gebruikt worden. "Elk festival lijkt op een of andere manier wel op de Gentse Feesten", zei ze zondagmorgen. "De Gentse feesten zijn de grootste feesten en één van de beste leerlingen".

Als aanzet voor haar draaiboek, looft de minister 2.500 euro uit voor drie pleinorganisatoren die komende Feesten duurzame ontwikkeling het best omzetten in de praktijk, bijvoorbeeld door afvalbeperking of door het toegankelijk maken van evenementen voor gehandicapten en oudere bezoekers.

Nu in het nieuws