Iraakse minister van justitie overleeft aanslag

Een zelfmoordaanslag met een autobom op de Iraakse minister van justitie Malik Dohan al-Hassan heeft zaterdag het leven gekost aan vijf van diens lijfwachten. Zeven mensen raakten gewond bij de aanslag, de minister zelf bleef ongedeerd, zo meldden de Iraakse autoriteiten.

AP Ned

De explosie van de autobom, de laatste in een reeks moordaanslagen gericht tegen Iraakse hoogwaardigheidsbekleders, deed zich voor op een kruispunt, slechts vijfhonderd meter verwijderd van het huis van de minister in Bagdad, en trof de staart van diens konvooi. "Een auto werd aan de overkant van de weg geparkeerd en toen de bestuurder, God vervloeke hem, ons zag, blies hij zichzelf op", zei Loae Hassan, een van de lijfwachten van Al-Hassan.

Volgens de lijfwacht kwamen verschillende leden van de beveiligingsdienst van de minister om bij de aanslag, onder wie diens neef. Drie auto's in het konvooi werden volledig verwoest door de explosie. De aanslag werd opgeëist door de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi die minister Al-Hassan "een verrader in een regering van afvallige agenten" noemde.

Opstandelingen in Irak zien politieagenten en leden van de interim-regering in Irak als collaborateurs van de Verenigde Staten. Zaterdagmorgen schoten rebellen in Iskandriyah, een stad ten zuiden van Bagdad, nog een Iraakse politiecommissaris dood.