Oud-commandant Iraakse Republikeinse Garde opgepakt

Print
Een hoge commandant van de voormalige Iraakse Republikeinse Garde is door Amerikaanse soldaten opgepakt. Dat heeft het Amerikaanse leger zondag bekendgemaakt.
De opgepakte ex-commandant, Sufyan Maher Hassan, wordt verdacht van het voorbereiden en financieren van aanslagen op Iraakse burgers en Iraakse en buitenlandse militairen. Hassan, die familie is van Saddam Hussein, leidde vorig jaar de verdediging van Bagdad.

In Fallujah kostte een aanval op een woning door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen zondag aan zeker tien mensen het leven. Mogelijk was de aanval gericht tegen de Jordaniër Abu Musab al-Zarqawi, die als het brein achter tal van aanslagen en ontvoeringen wordt beschouwd. Rond het getroffen huis verzamelde zich een woedende menigte.

Al-Zarqawi eiste zaterdag de verantwoordelijkheid op voor twee eerder die dag gepleegde aanslagen. Het gaat om een zelfmoordaanslag op het hoofdkwartier van de Iraakse Nationale Garde in Mahmudiyah, ten zuiden van Bagdad, waarbij twee doden en 47 gewonden vielen en een aanslag op minister van justitie Malik Dohan al-Hassan, die aan zijn vijf lijfwachten het leven kostte. In Tikrit kwamen zondag twee politiemannen om het leven toen twee bomauto's ontploften. Vijf agenten raakten gewond. De aanslagen werden gepleegd bij een politiebureau en een politieschool.

.

Nu in het nieuws