Crypte met negen lijken ontdekt onder graf van de Medici's

Italiaanse vorsers hebben in Firenze onder het bijna 300 jaar oude familiegraf van het beroemde Medici-geslacht een geheime kamer met de stoffelijke restanten van talrijke lijken ontdekt.

In de crypte onder de bekende Medici-kapel troffen de vorsers het lijk aan van de laatste Medici-heerser van de Toscaanse hoofdstzd, groothertog Gian Gastone (1671-1737) plus de stoffelijke resten van acht andere doden, voornamelijk nieuwgeborenen en kinderen, zo meldde paleopatholoog professor Gino Fornaciari. Laatstgenoemde had het over een "spectaculaire vondst". Fornaciari onderzoekt aan de hand van archeologische vondsten en met behulp van moderne methodes de ziektes en levensomstandigheden van vorige generaties.

De ontdekking maakt deel uit van een grootschalig project, waarbij op twee jaar tijd in totaal 49 graven van Medici-telgen zullen geopend worden. Aldus moeten levensgewoonten, ziektes en doodsoorzaken onderzocht worden van de legendarische bankiersfamilie, die drie eeuwen lang over Firenze en omgeving heerste.

De geheime onderaardse kamer ligt onder het zichtbare graf van Gian Gastone, meet ongeveer 30 vierkante meter en is 2,5 meter hoog. "De identiteit van de acht andere doden is nog onduidelijk", zei Fornaciari, "maar we vermoeden dat allen lid van de Medici-familie zijn".

Nu in het nieuws