Traagste concert ter wereld wordt twee noten langer

Het langste en traagste concert ter wereld is deze week in een verlaten kerk in Halberstadt weer een paar nootjes langer geworden. Twee nieuwe noten hebben er de enige drie noten die sinds anderhalf jaar geleden voortdurend worden gespeeld vervoegd.

Het orgel, dat speciaal gemaakt werd om het 'trage' oeuvre van de Amerikaanse componist John Cage te vertolken, heeft sinds februari niet meer gespeeld dan deze drie noten.

De muzieknoten worden gespeeld op een speciaal orgel waarvan de toetsen ingeduwd worden door gewichtjes. Enkel de verandering van de noten wordt door een organist gespeeld.

De volgende verandering in het concert zal in maart 2006 plaatsvinden. Dan zullen de twee noten die deze week werden geïntroduceerd stoppen met spelen en vervangen worden door drie nieuwe.

Het concert begon in het jaar 2000, exact 639 jaar na de inhuldiging van het historische orgel in de kathedraal van Halberstadt. De motivatie van het concert is van filosofische aard: in de opgejaagde tijd van nu kalmte vinden in de traagheid.

Ongeveer 10.000 toeristen zijn tussen april en september 2003 al naar Halberstadt afgezakt om het concert te beluisteren.

Nu in het nieuws