Vier op tien huisartsen willen taken beperken tot overdag

Print
Vier Belgische huisartsen op de tien zien het wel zitten om de huisartsenzorg te beperken tot overdag. 's Avonds en 's nachts kunnen ziekenhuizen en spoedartsen de taken overnemen, zo vinden ze. Dat staat in het 'spoedrapport' van een werkgroep van de commissie artsen-ziekenfondsen dat het medische weekblad De Huisarts kon inkijken.
"Het wordt inderdaad steeds moeilijker om in elke regio voldoende huisartsen voor de wachtddienst te vinden", bevestigt Dirk Scheveneels van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS).

Jaarlijks vangen de Belgische spoedgevallendiensten zo'n 1,2 miljoen patiënten op. Daarvan hebben er 100 tot 600.000 een banale aandoening (snijwondje, koorts...) die net zo goed door de huisarts kan behandeld worden. Om die toevloed af te remmen, stelde de werkgroep, waarin vertegenwoordigers van de spoedartsen, artsensyndicaten en ziekenfondsen zetelden, maatregelen voor om de beschikbaarheid van huisartsen te vergroten.
Maar heel wat huisartsen - vier op de tien- zijn er niet rouwig om als patiënten 's avonds of 's nachts meteen de spoeddienst opzoeken, zo blijkt uit een rondvraag. Volgens de werkgroep zou het in sommige regio's zelfs nauwelijks nog mogelijk zijn een bevolkingswachtdienst te organiseren.

.

Nu in het nieuws