11 juli: N-VA vindt VLD-voorstel onvoldoende

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) vindt het VLD-voorstel inzake een vrije dag op 11 juli geen goed voorstel. Het maakt van 11 juli geen feestdag en zal ervoor zorgen dat de Vlaamse feestdag een "variabele" vrije dag wordt, zo zegt partijwoordvoerder Ben Weyts.

Belga

De N-VA wil dat 11 juli een erkende feestdag wordt waarvoor een andere feestdag zou sneuvelen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan Pinkstermaandag. Daarover ligt een wetsvoorstel in de Kamer voor. Het wetsvoorstel van de VLD-kamerleden Bart Tommelein en Fons Borginon heeft volgens de partij het nadeel dat 11 juli geen feestdag wordt.

De VLD'ers willen een feestdag die in het weekeinde valt, laten inhalen op het feest van de Vlaamse gemeenschap. Maar in bepaalde jaren zijn er geen vervangingsdagen omdat geen enkele feestdag op een zondag valt, aldus Weyts. Volgens hem is dat in 2008 en 2014 het geval. En een zaterdag is niet voor iedereen een inactiviteitsdag, aldus Weyts. Het VLD-voorstel gaat volgens hem daarom leiden tot een variabele vrije dag op 11 juli: het ene jaar wel en het andere niet.

Nu in het nieuws