Waals Parlement krijgt FN-lid met gerechtelijke problemen

Print
Waals parlementslid Charles Pire (FN) zou vervangen kunnen worden door zijn opvolger Marc Levaux, een advocaat uit Verviers die problemen met het gerecht heeft gekend en nog kent.
 
Tijdens de installatievergadering van het Waals Parlement op 29 juni legde Pire, die voor het FN in Luik werd verkozen, tegen alle verwachting de eed af in het Duits. Dat leidde tot vragen omdat de man zich na de verkiezingen in Duitstalig gebied vestigde.
 
Dinsdag, naar aanleiding van de installatie van het parlement van de Franse gemeenschap, kwam de zaak weer te berde. De bevoegde commissie weigerde de eedaflegging van Pire goed te keuren omdat die in het Duits gebeurde. Hetzelfde gebeurde met de eedaflegging van Levaux, waardoor het FN tot nu toe zonder verkozene in het Waals Parlement zit.
 
Om het probleem op te lossen, liet de advocaat van het FN aan de griffier van het parlement weten dat Pire ontslag zou nemen en zijn mandaat zou overlaten aan zijn opvolger, die hem ook in de Franse gemeenschap zou opvolgen.
 
Die opvolger, Marc Levaux, militeert echter al een tiental jaar in Franstalige extreem-rechtse kringen. Hij werd reeds veroordeeld wegens aanzetten tot rassenhaat en inbreuken op de wapenwet. Momenteel wordt hij vervolgd in een zaak van handel en heling in gestolen oorlogswapens.

.

Nu in het nieuws