Gevaar voor vogelgriepepidemie niet geweken

Print
Het virulente vogelgriepvirus dat begin dit jaar heeft huisgehouden in Azië en sinds enkele weken weer de kop opsteekt, kan volgens een onderzoek dat vandaag werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature als endemisch voor de regio worden beschouwd.
Als er bij de nieuwe uitbarstingen niet snel en afdoend wordt opgetreden wordt het gevaar voor een grote epidemie opnieuw acuut, zeggen de onderzoekers.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt uit het onderzoek dat het H5N1-virus veel wijder verbreid is dan was aangenomen en daardoor moeilijker uit te roeien zal zijn.
Bij de vorige uitbarsting zijn ook 24 mensen aan vogelgriep overleden. Toen werd al gevreesd dat het virus zich zou mengen met een bij mensen of varkens voorkomend griepvirus en daarmee het vermogen zou ontwikkelen om niet alleen van pluimvee op mensen over te springen, maar ook van de ene mens op de andere.

Volgens de onderzoekers hebben tamme eenden in het zuiden van China een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van het H5N1-virus en hebben trekvogels waarschijnlijk meegeholpen om het over Azië te verspreiden.

.

Nu in het nieuws