Vriendin van Poetin wordt bestuurslid televisiezender NTV

Een schoolkameraad en oud-ondergeschikte van de Russische president Vladimir Poetin is benoemd tot directielid van NTV, de vroeger onafhankelijke televisieomroep, die sinds 2001 weer in handen van de Russische regering is.

Belga

Tamara Gavrilova is net als Poetin afkomstig van Sint-Petersburg. Ze studeerden samen rechten. In het begin van de jaren '90 werd ze zijn assistente op de Dienst Internationale Relaties van het stadsbestuur. Nu werd ze benoemd tot eerste adjunct van Vladimir Koelistikov, die maandag pas benoemd werd tot directeur-generaal van NTV.

Deze televisieomroep was tot nu toe veel vrijer in zijn berichtgeving dan de twee publieke omroepen, hoewel hij onder controle staat van de energiereus Gazprom, waarvan de staat hoofdaandeelhouder is. Maar Koelistikov heeft onmiddellijk na zijn benoeming aangekondigd het programmaschema van de zender te zullen herzien.

De Russische pers brengt nu informatie waaruit blijkt dat de nieuwe directie de meeste kritische programma's van NTV al heeft afgeschaft. Het gaat om de politieke talkshow "vrijheid van mening" van Sakiv Shuster, een gewezen directeur van radio Liberty in Moskou.

Ook Leonid Parfionov, een andere populaire journalist die symbool staat voor de vrije berichtgeving van NTV, werd begin juni de laan uitgestuurd. Dat gebeurde nadat hij een interview met de weduwe van een vermoorde Tsjetsjeense leider had uitgezonden. Zijn programma werd van het uitzendrooster geschrapt.

Nu in het nieuws