Erotische brief van James Joyce 360.000 euro waard

Een anonieme bieder heeft donderdag bijna 360.000 euro neergeteld voor een hitsige brief die auteur James Joyce in 1909 schreef aan de liefde van zijn leven, Nora Barnacle.

AP Ned

De expliciete brief was het pronkstuk van een veiling van Joyce-memorabilia bij Sotheby's. De brief bracht meer dan vier maal het verwachte bedrag op.

Joyce-kenners waren al lang op de hoogte van de brief van 1 december 1909 omdat in latere brieven verwezen wordt naar de pornografische inhoud ervan, maar dachten dat de brief verloren was gegaan.

De brief werd teruggevonden in een oud boek uit de collectie van Joyce's broer Stanislaus. Joyce beschrijft uitvoerig en grafisch zijn verlangens voor Barnacle en ondertekende de brief met "Hemel vergeef me mijn waanzin, Jim."

Joyce ontmoette Barnacle in Dublin op 16 juni 1904. In oktober van dat jaar vertrokken ze samen naar het Europese vasteland om nooit meer terug te keren naar Ierland.

Op de veiling gingen nog twee andere liefdesbrieven van Joyce aan Barnacle onder de hamer die eerder romantisch van toon zijn. Eén brief dateert van 12 september 1904 en is de eerste bekende brief van de schrijver aan het meisje waarmee hij pas in 1931 zou trouwen. De brief werd voor ruim 50.000 euro) geveild. De tweede brief, een maand later geschreven, bracht ruim 125.000 euro op.