Documenten over legerdienst Bush per ongeluk vernietigd

Print
Loonlijsten van het Amerikaanse leger die meer inzicht hadden kunnen verschaffen over wat de Amerikaanse president George Bush uitvoerde tijdens zijn diensttijd als piloot bij de Nationale Garde van Texas zijn per ongeluk vernietigd. Dat beweert het Pentagon.
Nadat persbureau Associated Press via een rechtszaak de vrijgave van meer informatie had afgedwongen, reageerde het ministerie van defensie door in een brief te stellen dat de microfilm met de loonlijsten van de Nationale Garde onherstelbaar beschadigd is. Op de microfilm stonden betaalstaten van het eerste kwartaal van 1969 en het derde kwartaal van 1972, de tijd dat de Vietnam-oorlog volop woedde.

In februari maakte het Witte Huis een aantal medische en loondocumenten over de militaire dienst van Bush in het tijdperk van de Vietnam-oorlog openbaar in een poging de geruchten dat hij zijn plicht als militair ontvluchtte, te ontkrachten. Bush was van 1968 tot 1973 bij de Texas Air National Guard, voor het grootste deel als piloot, maar ging nooit naar Vietnam en nam nooit deel aan gevechten.

Bush vroeg van mei 1972 tot mei 1973 tijdelijke overplaatsing naar Alabama om er mee te werken aan de verkiezingscampagne van een bevriende senaatskandidaat. De Democraten beweren dat Bush in die tijd wel bij de Nationale Garde in Alabama was ingeschreven, maar zich nooit op zijn basis heeft vertoond. De president ontkent dat, maar heeft nog steeds geen bewijs kunnen tonen dat hij zijn militaire plicht in Alabama heeft vervuld.

.

Nu in het nieuws