Volkswagen kampt met zware crisis

Print
Volkswagen kampt volgens het Duitse magazine Der Spiegel met een zware crisis. Vorige week zou personeelsdirecteur Peter Hartz het personeel al gewaarschuwd hebben voor de moeilijke tijden die eraan komen. Volgens Der Spiegel hangt er ook een winstwaarschuwing in de lucht. Volkswagen mikte net als vorig jaar op een operationele winst van 2,5 miljard euro, maar dat zou dit jaar niet meer lukken, meent het blad.
Een Duits woordvoerder van Volkswagen ontkent dat er crisisstemming heerst binnen het autoconcern. Of er al dan niet een winstwaarschuwing zal komen, liet de woordvoerder in het midden. Hij gaf toe dat de inschrijvingen van nieuwe Volkswagen-modellen in Duitsland in het eerste halfjaar met 1,1 pct zijn gedaald, maar daarmee doet de autobouwer het wel nog steeds beter dan het sectorgemiddelde (-1,3 pct).

Volgens Der Spiegel ligt de omzet van Volkswagen onder de verwachtingen, en zou de productiecapaciteit in Wolfsburg nog maar op 70 pct draaien. De personeelsdirecteur zou aan het personeel laten weten hebben dat hij niet wist of alle 176.000 banen bij VW in Duitsland kunnen behouden worden. Officieel luidt het dat Hartz zou verklaard hebben dat de personeelskosten op middellange termijn met 30 pct moeten verlagen.

De geruchten komen niet uit de lucht gevallen. Na een zwak eerste kwartaal, met minder winst dan vorig jaar, kondigde het concern aan dat tegen eind 2005 zo'n 4 miljard euro moest bespaard worden en wereldwijd 5.000 banen zouden geschrapt worden. Ook in België, in Vorst, heeft Volkswagen een fabriek. Er werken zo'n 6.000 mensen. De onderhandelingen met de vakbonden over besparingsmaatregelen (via meer flexibiliteit) zijn nog steeds aan de gang.

.

Nu in het nieuws