Europese Unie probeert havenwerk opnieuw te liberaliseren

De Europese Commissie gaat een nieuwe poging ondernemen om het laden en lossen in Europese havens te liberaliseren. Een eerste voorstel voor een havenrichtlijn strandde in november in het Europees Parlement na maanden van onderhandelingen en demonstraties van havenarbeiders.

Belga

Het iets aangepaste voorstel komt mogelijk nog voor het aantreden van de nieuwe Europese Commissie op 1 november. Dat verklaarde Europees Commissaris De Palacio (Transport) zaterdag in Amsterdam. Verkeersministers uit de 25 landen van de Europese Unie zijn er sinds vrijdag bijeen voor een tweedaags informeel beraad.

Precieze details over hoe het nieuwe voorstel er gaat uitzien, zijn niet bekend.

Het voorstel van eind 2003 in het Europees Parlement was al afgezwakt. Het havenwerk zou beperkt worden opengesteld voor derden: alleen het scheepspersoneel mag meehelpen met laden en lossen en dan nog onder bepaalde voorwaarden. Vakbonden vreesden dat allerlei koppelbazen aan de slag zouden kunnen in de havens. Tegen de maatregel werd massaal betoogd.

Het protest kon toen op heel wat steun rekenen in ons land. De meeste Vlaamse europarlementsleden stemden tegen, vaak tegen de zin van hun fractie in.