De olympische vlam is weer in Griekenland

De vlam van de Olympische Spelen van Athene (13-29 augustus) is vrijdag in de late namiddag aangekomen in Iraklion op Kreta. De vlam heeft een rondgang gedaan van 78 dagen, doorheen 34 steden van 26 landen over de vijf continenten.

Gestart in Cyprus, werd ze uit de speciaal gecharterde Boeing 747 gedragen door de de voorzitster van het Olympisch organisatiecomité van Athene (Athoc), Gianna Angelopoulos-Daskalaki. Zij vertrouwde de vlam toe aan de Griekse basketballer Panayotis Giannakis, Europees kampioen in 1987. Hij werd de eerste estafetteloper.

De vlam zal de nacht doorbrengen in het Venetiaans fort van Iraklion, een van de vijf steden die het olympisch voetbaltoernooi zal ontvangen.

Zaterdag zal ze gedragen worden naar de beroemde archeologische site van Knossos. Van daar gaat het naar Sitia (noord-oosten van het eiland), Agia Galini, zo naar Rhodos en enkele andere eilanden van de Egeïsche Zee: Karpatos, Samotracïe (nord) en Santorini. Op 17 juli komt de vlam op het continent, via het extreem Noordoostelijke punt, Orestiada. Van daar onderneemt de vlam een tocht die het langs de voornaamste steden brengt. Zo is op 23 juli Saloniki, de tweede stad van Griekenland, aan de beurt.

Op 8 augustus zal de vlam de nieuwe hangbrug tussen Rion en Antirion passeren, over de golf van Korinthïe, tevens de langste in zijn soort ter wereld, om op 10 augustus aan te komen in Marathon. Tenslotte volgt nog een doortocht van drie dagen in de streek van Athene.

In totaal doorkruist de vlam 49 departementen van Griekenland gedurende 35 dagen. Ze wordt gedragen door 7000 lopers. De naam van de laatste loper die de grote vaas in het olympisch stadion zal aansteken op 13 augustus, blijft geheim. De spelers van de nationale voetbalploeg die zondag het Europees kampioenschap hebben gewonnen, hebben gevraagd of hun kapitein Theodoros Zagorakis, de eer zou mogen tegemoetvallen.

De vlam werd aangestoken op 25 maart in Olympia.

Nu in het nieuws