Verschillende aanhoudingen voor verwaarlozing en kindermoord

Het gerecht van Mechelen, Destelbergen en Dendermonde heeft op een week tijd twee koppels en een jonge studente aangehouden wegens kindermoord en kinderverwaarlozing.

Belga

BR>

Het kind van het echtpaar in Mechelen had een ernstig hersenletsel opgelopen waarschijnlijk nadat het grondig door elkaar was geschud. De baby van vier maanden, was vorige week zaterdag met zware verwondingen overgebracht naar het Mechels Dodoensziekenhuis, waar het overleed. De artsen vonden het overlijden verdacht en verwittigden het parket. De onderzoeksrechter gelaste een autopsie, waarbij een ernstig hersenletsel werd vastgesteld.

Volgens het parket wees alles op het "shaken baby syndrom" waarbij een kind zware hersenschade oploopt na grondig doorheen geshud te zijn.

De ouders, een man van 32 jaar en een vrouw van 22, zijn woensdag aangehouden. Ze hebben gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Hun aanhouding is vrijdag door de raadkamer bevestigd. De ouders hadden nog een tweede kind, een meisje van 16 maanden oud. Dat is voorlopig elders ondergebracht.

Het drama in Destelbergen speelde zich een maand geleden af in de ouderlijke woning van een 21-jarige studente geneeskunde. Het meisje hield haar zwangerschap negen maanden verborgen.

Onmiddellijk na de bevalling wurgde ze haar dochtertje. De moeder van de studente ontdekte het lijkje in de badkamer en er werd een dokter bijgehaald. Pas een maand na de feiten, na een verblijf in een psychiatrische afdeling, is de jonge vrouw aangehouden.

Ook Sint-Niklaaas werd opgeschriktdoor een brutale kindermoord. Een vrouw en haar ex-vriend werden door het gerecht van Dendermonde aangehouden na de dood van het drie jaar oude zoontje van de vrouw.

Het kind was woensdag in Sint-Niklaas overleden na dagenlange verwaarlozing en mishandeling. De 26-jarige ex-vriend van de moeder werd woensdag al opgepakt. Donderdag is hetzelfde gebeurd met de moeder, zo meldt het parket van Dendermonde.

De feiten kwamen woensdagavond aan het licht, toen de 26-jarige man de huisdokter had verwittigd omdat het drie jaar oude jongetje geen teken van leven gaf. De arts riep onmiddellijk een MUG-team ter plaatse, maar het kind was al overleden.

Uit de autopsie is nu gebleken dat het jongetje interne bloedingen vertoonde in de buik- en nierstreek, die zeer waarschijnlijk het gevolg waren van stompen. Ook werd een algehele verwaarlozing vastgesteld. Het tweetal verschijnt dinsdag voor de raadkamer.