Belgische eierendief veroordeeld in Finland

Een Belg uit Waals-Brabant is woensdag in Finland veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een effectieve geldboete van 5.300 euro wegens het roven van eieren van beschermde vogelsoorten. Bij de man thuis in België werden 200 vogels in beslag genomen, zo meldt Vogelbescherming Vlaanderen.

De Belgische "vogelliefhebber" werd op 15 juni in Sevettijärvi in het noorden van Lapland op heterdaad betrapt op het bezit van broedsels van beschermde vogelsoorten. De Finse politie vond 47 eieren en vier pas uitgekipte kuikens in zijn gehuurd landhuisje. Het ging om eieren van de zwarte ruiter, wulp, oeverloper, bosruiter, bontbekplevier, goudplevier, brilduiker, smient en moerassneeuwhoen.

De man verklaarde aan de Finse politie dat hij in zijn domein in het Waalse-Brabantse Court-Saint-Etienne 35 verschillende vogelsoorten houdt. Daarop vroeg Vogelbescherming Vlaanderen vorige week de "Unité Anti Braconnage" (UAB) van het Waalse ministerie van Leefmilieu een onderzoek in te stellen bij betrokkene thuis.

De UAB legde er beslag op ongeveer 200 vogels in afwachting van zijn terugkomst uit Finland. Er wordt nu ook onderzocht of de vogels afkomstig zijn van eieren die in de natuur werden geroofd. Het gaat om verschillende soorten Europese steltlopers, zoals scholeksters, kluten, wulpen en diverse soorten strandlopers.

Nu in het nieuws