BK wielrennen: Steels wint in spurt met drie

Print
Tom Steels (Landbouwkrediet-Colnago) heeft namiddag in Tessenderlo zijn vierde nationale titel binnengehaald, en daarmee is hij absoluut recordhouder qua aantal Belgische titels.
In een spurt met drie werd uittredend kampioen Geert Omloop tweede en Geert Verheyen derde.

Bart Wellens trok van in de start ten aanval. Het peloton liet hem, en later ook David Meys, Christophe Detilloux en Gert Vanderaerden, echter niet begaan.
Nog in de eerste ronde gingen Christoph Roodhooft, Kristof Trouvé, Christophe Brandt, Thierry Marichal, Pieter Mertens, Johan Verstrepen, Preben Van Hecke en Frédéric Amorison in de aanval. Het peloton reageerde niet en na drie ronden had het achttal een voorsprong van 6:15. Ondanks sporadisch weerwerk liep de voorsprong zelfs op tot maximaal 7:57.
In de achtste ronde schudde Steels aan de boom. Het peloton scheurde en twintig renners zonderden zich af. Met Steels en ploeggenoot Bert De Waele gingen de Quick-Step-renners Wilfried Cretskens, Kevin Hulsmans en Sven Vanthourenhout mee, waardoor topfavoriet Tom Boonen, samen met ploegmaat Nick Nuyens, geïsoleerd werd in het achtervolgende peloton.
Bij de twintig waren 5 renners van Vlaanderen-T Interim: Steven Caethoven, Paul Vanhyfte, Jehudi Schoonacker, Kevin Van Der Slagmolen en Wouter Van Mechelen. Geert Omloop, Johan Coenen, Jo Planckaert, Leif Hoste, Wim Vansevenant, Gert Steegmans, Michaël Blanchy, Geert Verheyen, Nico Mattan en Philippe Gilbert waren de andere 10 bij de 20 achtervolgers. Vooraan viel ondertussen Marichal weg wegens maagklachten.

Toen de achtervolgers snel de achterstand begonnen weg te werken, lieten Roodhooft, Trouvé, Mertens en Brandt zich inlopen door de achtervolgende groep, en ook 65 km voor het einde werden Van Hecke, Amorison en Verstrepen bijgehaald, waardoor er een kopgroep van 27 renners ontstond.
Dat was het ogenblik voor Gilbert om ten aanval te trekken. Mattan, Cretskens, Van Mechelen, Steegmans, Steels, Verheyen en Omloop sloten aan. Op 50 km van de finish kwamen Van Der Slagmolen, Caethoven, Vanthourenhout, De Waele, Amorison en Hoste eveneens terug zodat de finale ingezet werd met 14 renners.
Met nog 25 km te gaan sloop er onrust in de kopgroep en na meerdere pogingen gingen Omloop, Steels en Verheyen in de aanval. Individuele reacties van Caethoven, Steegmans, Van Mechelen, Mattan en Gilbert haalden niets meer uit, en in de spurt waren Omloop en Verheyen geen partij voor Steels.

.

Nu in het nieuws