PS dumpt MR bij regeringsvorming Wallonië en Brussel

Print
De Parti Socialiste (PS) heeft beslist de MR van Louis Michel te laten vallen en voor de vorming van de Waalse gewestregering te onderhandelen met de cdH. Voor de Brusselse regering wordt onderhandeld met cdH en Ecolo.
Dat hebben de socialistische formateurs Elio Di Rupo en Charles Picqué bevestigd.

Di Rupo voegde er nog aan toe dat hij wat betreft de Waalse regering en de Franse gemeenschapsregering ook zal open staan voor een dialoog met Ecolo. De liberale MR zit dus niet mee aan de onderhandelingstafel in Brussel en Wallonië.
De PS-voorzitter benadrukte dat de beslissing unaniem werd genomen door de leden van het partijbureau en dat ze geen gevolgen zal hebben voor het federale niveau, waar de MR wél mee in de regering zit. Op de foto feliciteert MR-topman Michel na de verkiezingen van afgelopen 13 juni zijn socialistische collega Di Rupo.

Die benadrukte gisteren dat de onderhandelingskeuze van de PS gebaseerd is op de keuze van de kiezer. Die heeft gezorgd voor verkiezingswinst voor de PS en de cdH, zowel in Wallonië als in Brussel, zo luidde het.
"Er was een grotere coherentie nodig, een grotere multidisciplinariteit en meer overleg tussen de ministers. Dat verplicht ons om te kiezen voor partners met wie die grotere coherentie het meeste kans op slagen heeft", zo meent Di Rupo. Hij voegde er nog aan toe dat hij samen met cdH-voorzitster Joëlle Milquet wil bekijken of er maandag al kan gestart worden met de onderhandelingen.
Zij vindt de beslissing van de PS om de cdH te betrekken bij de regeringsonderhandelingen in Brussel, Wallonië en voor de Franse gemeenschapsregering "logisch" gezien het verkiezingsresultaat. "Eén regeringspartij kwam met verlies uit de bus: de MR. Ecolo groeide nauwelijks. Di Rupo heeft dus het signaal van de kiezer gevolgd. Die wilde verandering. Nu wil ik werken aan een sterk en ambitieus project voor Brussel en Wallonië", aldus Milquet.
Volgens Milquet is er geen sprake van een terugkeer naar een rooms-rode coalitie. "Het gaat hier niet langer om de PSC, maar om de cdH, een nieuwe partij die twee jaar geleden werd opgericht door een nieuwe generatie en met een nieuw programma", zo luidde het.

.

Nu in het nieuws