VS: Groenen verwerpen kandidatuur Ralph Nader

De Amerikaanse Groenen hebben op hun partijbijeenkomst in Milwaukee de Texaan David Cobb genomineerd als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november. Die klap in het gelaat van "boegbeeld" Ralph Nader betekent meteen goed nieuws voor Democraat John Kerry.

Nader, de populaire en in de gehele VS gekende ecologist en consumentenactivist, was in 1996 en 2000 voor de Groenen opgekomen. Ditmaal wil hij als onafhankelijke kandidaat opkomen, maar rekende hij wel op rugdekking van de milieupartij. Zonder Groene steun zal Nader het veel moeilijker hebben, zich als kandidaat geregistreerd te krijgen: in Californië, bijvoorbeeld, moet hij de kiescommissie 150.000 handtekeningen kunnen voorleggen.

De Groenen kozen voor Cobb, een advocaat uit Texas, omdat die de "safe states strategy" aankleeft. Die verkiezingsstrategie houdt in dat Cobb twee doelen nastreeft: (uiteraard) meer steun voor de eigen partij, maar ook waar het kan stokken in de wielen steken van George Bush. Daardoor wordt de campagnenadruk gelegd op deelstaten waar de overwinning van of wel Democraten ofwel Republikeinen eigenlijk al vast staat.

Op die manier willen de Groenen een herhaling van 2000 vermijden. Toen beet de Democratische kandidaat Al Gore naar veler mening het onderspit door het verlies van Democratische stemmen aan Nader. Met name in New Hampshire en Florida kostte Nader de Democraten de overwinning (al speelde in Florida ook nog de factor van "vermeende" electorale fraude).

Dat Cobb helemaal niet over het charisma van Nader beschikt, zou dus in het voordeel van Kerry kunnen uitdraaien op 2 november.

Nu in het nieuws