Valse waarschuwing over giftige Swiffer-doekjes circuleert op internet

Sinds begin mei dit jaar circuleert op het internet een kettingmail met de valse waarschuwing als zouden 'Swiffer Wetjet'-schoonmaakdoekjes het giftige bestanddeel antivries bevatten, wat dodelijk kan zijn voor huisdieren. "Het gaat om een hoax, een nepwaarschuwing", zegt Maurice Vanbellinghen van het verbruikersblad Test-Gezondheid. "Er is inderdaad niets van aan", luidt het bij producent Procter & Gamble.

Belga

"Een poosje terug had ik een buurman die zijn vijf jaar oude Duitse herder moest laten inslapen wegens leverfalen...", begint het verhaal in de kettingmail. Verderop blijkt dan dat de eigenaar ontdekte hoe zijn Swiffer-doekjes antivries bevatten. Zijn hond zou dus, door over de vloer te lopen en nadien zijn poten te likken, vergiftigd zijn. Antivries heeft immers een zoete smaak.

"In mei dit jaar dook de waarschuwing voor het eerst op, een maand geleden ook in het Nederlands", aldus Vanbellinghen. "Het mailtje komt uit de Verenigde Staten en is mogelijk gelanceerd om Procter & Gamble te beschadigen. Het is razendsnel vertaald en verspreid, onder meer in de VS zelf, België, Nederland, Frankrijk en Duitsland en doet vooral de ronde bij dierenliefhebbers en hondenclubs."

"Alleen al aan het erg vage verhaal kan je zien dat het een verzinsel is. Wie de buurman is, waar hij woont en wanneer zijn hond stierf, wordt niet verteld. Ook is er geen duidelijke afzender", legt Vanbellinghen uit. "Maar de onafhankelijke Amerikaanse Vereniging ter Voorkoming van Wreedheid tegenover Dieren analyseerde naar aanleiding van het verhaal op 6 mei ook effectief de samenstelling van Swiffer-doekjes en kwam tot de conclusie ze absoluut geen antivries bevatten", gaat de medewerker van Test-Gezondheid verder. "Antivries is eigenlijk ethyleen glycol. Swiffer bevat propyleen glycol, wat volledig veilig is. Mogelijk is door de benamingen verwarring ontstaan."

Bij Procter & Gamble zitten ze erg verveeld met de waarschuwing. "Ze is totaal onwaar, oncontroleerbaar en wij weten niet wie er achterzit", aldus woordvoerder Jean-Benoît Schrans. "Wij hebben het ministerie van Volksgezondheid, het Antigifcentrum en huisdierenbladen op de hoogte gebracht. Verder kunnen wij niet anders dan de kettingmail negeren. We kregen wel al een twintigtal ongeruste klanten aan de lijn. Of dit invloed zal hebben op onze verkoopcijfers is nog niet duidelijk. Het is de eerste keer dat we op zo'n grote schaal te maken krijgen met een schadelijk nepverhaal", zo zegt hij nog.