CIA schort gebruik omstreden verhoortechnieken op

Print
De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft besloten het gebruik van omstreden en door het Witte Huis goedgekeurde verhoortechnieken op te schorten.
Het gaat om pressiemiddelen als de keel dicht knijpen en het hoofd onder water houden van verdachten, het verstoren van de slaap en het urenlang in moeilijke houdingen vasthouden van verdachten.

Deze zogenoemde "enhanced interrogation techniques" (versterkte ondervragingstechnieken) worden door de CIA vooral ingezet bij het verhoren van terreurverdachten. De omstreden methodes zijn goedgekeurd door het ministerie van justitie, de leiding van de CIA en het Witte Huis en mogen slechts in een beperkt aantal situaties worden toegepast.
Ondervragingen door de veiligheidsdienst kwamen internationaal in het nieuws door de excessen die plaats vonden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad, waar Iraakse gevangenen op grote schaal werden mishandeld en vernederd.
Volgens de Washington Post geldt het voorlopige verbod op het gebruik van extreme pressiemiddelen voor alle CIA-faciliteiten, behalve militaire detentiecentra. Daar valt onder meer de gevangenis bij de Amerikaanse marinebasis Guantanamo onder, waar zo'n zeshonderd terreurverdachten worden vastgehouden.

.

Nu in het nieuws