Iran gaat bouw nucleaire centrifuges hervatten

Iran gaat dinsdag de bouw van nucleaire centrifuges hervatten. Dat heeft het ministerie van buitenlandse zaken vandaag bekendgemaakt.

Het omstreden besluit volgt enkele dagen na een veroordeling van het Iraanse atoomprogramma door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Vorig jaar schortte Iran de verrijking van uranium op. Die opschorting blijft voorlopig gehandhaafd.

Vorige week veroordeelde het IAEA Iran wegens onvoldoende medewerking aan het onderzoek van de VN-toezichthouder naar sommige onderdelen van het Iraanse atoomprogramma en het niet beantwoorden van vragen over de herkomst van sporen van hoogverrijkt uranium in verschillende kerninstallaties. Dit uranium kan worden gebruikt voor de bouw van atoomwapens.

Iran houdt vol dat zijn nucleaire onderzoeksprogramma is gericht op de ontwikkeling van kernenergie en niet op de bouw van nucleaire wapens.

De belangrijkste Iraanse onderhandelaar met het IAEA, Hasan Rowhani, zei zondag dat het Iraanse besluit om de bouw van centrifuges te hervatten mede een reactie is op het gebrek aan steun van Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Volgens Rowhani hadden die drie landen eerder dit jaar steun beloofd in IAEA-verband als Iran zijn uraniumverrijkingsprogramma stil zou leggen, wat het vorig jaar heeft gedaan.

De VS hebben de beslissing van Iran om de bouw van centrifuges te hervatten nieuw bewijs genoemd voor het gebrek aan medewerking met het IAEA en het niet naleven van in internationaal verband gemaakte afspraken.

Nu in het nieuws