40 doden bij autobomexplosies in Irakese Hillah

Print
In het centrum van de overwegend sjiitische stad Hillah in Irak hebben zich zaterdag enkele zware explosies voorgedaan, mogelijk veroorzaakt door autobommen. Er zijn minstens veertig doden en 22 gewonden gevallen.
Dat hebben Poolse coalitietroepen die de stad onder hun hoede hebben, gemeld.

De explosies vonden plaats in de buurt van de voormalige Saddam Hussein-moskee in de stad, die zo'n honderd kilometer ten zuiden van Bagdad ligt.

De afgelopen twee dagen hebben opstandelingen in heel Irak gecoördineerde aanvallen uitgevoerd waarbij zo'n honderd mensen zijn omgekomen. De aanslagen zijn bedoeld om het vertrouwen te ondermijnen in de Iraakse interim-regering, die aanstaande woensdag de macht overneemt van het Amerikaanse landsbestuur.
In Baqouba, ten noordoosten van Bagdad, vielen opstandelingen zaterdag gebouwen van twee politieke partijen, de politie en de Iraakse regering aan. Ze gingen de strijd aan met Amerikaanse soldaten en Iraakse veiligheidstroepen. Er vielen negen doden, onder wie zes rebellen. In de buurt van een van de gebouwen werd een taxi gevuld met wapens en explosieven tot ontploffing gebracht.
Ook in de overwegend Koerdische stad Irbil ontplofte zaterdag een autobom. Daarbij raakte een prominente Koerdische politicus gewond en werd zijn lijfwacht gedood. Achttien anderen raakten eveneens gewond, onder wie vier kinderen.

.

Nu in het nieuws